Vilka blommor passar till begravning?

Vilka blommor passar till begravning?

Att använda blommor i begravningssammanhang har använts i tusentals år och är en av de äldsta ritualerna i människans historia. Användningen av blommorna i begravningssammanhang har förändrats då man först använde blommor för att dölja lukten från den avlidna. Idag används blommor av flera olika anledningar. En av anledningarna är att uttrycka sin sympati  för de anhöriga till den avlidna genom att till exempel sända kondoleansblommor.

Blommor på en begravning

Blommor på en begravning skapar en harmonisk känsla som kan hjälpa till att balansera de tunga känslorna av saknad och sorg som du kan känna när en person som stått dig nära har gått bort. Av den anledningen är kistdekorationen viktig eftersom den utgör det största blickfånget och sätter stämningen för ceremonin. Dessutom visar blommorna mer hänsyn, värdighet åt den avlidna då florister oftast kan binda en dekoration som återspeglar den bortgångnas liv.

Idag är blomsterdekorationerna på en begravning mer personliga och fria. Förut var det endast de närmsta anhöriga till den bortgångna som var tillåtna att medverka i defileringen, vilket är avskedstagandet vid kistan eller graven. De anhöriga brukade då lägga en röd ros som handbukett till den avlidna. Idag är alla gäster välkomna att ha handbuketter i valfria blommor och färger. Det kan dock vara bra att verifiera med personen som arrangerar begravningsceremonin då olika kulturer har olika normer.

Vad för blommor bör man ha på en begravning?

Eftersom där inte finns några specifika regler på vilka blommor man bör ha kan det vara bra att tänka på vilka blommor den avlidna tyckte om samt ta i beaktande vilken årstid det är. På våren rekommenderas oftast pasteller och  ljusa färger, till exempel liljor, orkidéer och liljekonvaljer. På sommaren fungerar det att blanda olika färger och använda färgstarka blommor eftersom det återspeglar sommarens starka färgrika tid, tillexempel Afrikas blå lilja, Gentiana och holländsk iris.

Här hittar du blomsterarrangemang för begravning/begravningar


På hösten kan man använda årstidens varma färger som är orange, gult, brunt och rött. Alströmeria, Dahlia och Flamingoblomma är några exempel av vackra höstblommor, men man kan även göra kransar av vackra höstlöv. På vintern går det bra att använda glitter, gulddetaljer och mörka färger. Rött passar utmärkt, exempelvis röda rosor eller en vit bukett för att återspegla snön. Kring jul passar mistelkransar och amaryllis bra. Dock är det du som avgör vilka blommor du tycker passar bäst. Skulle man tycka att det är svårt och välja ut blommor som passar kan man sända blombud till begravningen

Efter begravningen

Efter begravningen lämnas blommorna kvar på kistan, graven eller på en anvisad blomsterplats. Dock brukar detta skötas av kyrkopersonalen eller begravningsentreprenören. Vill du visa ytterligare stöd kan du ge värden eller värdarna för begravningen blommor tillsammans med ett meddelande som säger att du deltar i sorgen och att du finns för dem om de behöver något. Om ni står varandra närmre går det bra att skriva ett längre brev eller räcka över blommorna personligen.

Vid urnsättningen och jordfästningen används oftast buketter, kransar och blomsterdekorationer. Många brukar gå ihop som en grupp och köpa detta tillsammans. Kransen symboliserar evigheten och är oftast dekorerad med ett vackert band med en sista hälsning till den avlidna. Om du vill kan du även skriva en fin dikt som en minnestext eller rita en teckning. Det viktigaste är att texten du väljer känns rätt. Finner du inga ord så går det bra att endast skriva namn.

Några blommor och deras symboliska betydelser

Blommor symboliserar alltså det sköra människolivet, precis som att en blomma vissnar så behöver även människor lämna jordelivet. Liljor symboliserar renheten i den återuppståndna själen. Gladiolus står för den bortgångnas karaktärsstyrka så som god moral och uppriktighet. Nejlika har olika betydelser, en röd nejlika symboliserar beundran, en vit visar på oskyldig kärlek och en rosa åminnelse. Krysantemum symboliserar döden i många av världens kulturer och används därför främst till begravningar.