Rätt klädsel vid begravning

Rätt klädsel vid begravning

När det är dags för begravning är det i regel mycket att tänka på. Kläderna är någonting som du kanske börjar tänka på i sista stund. Som tur är finns det gott om tips på nätet om hur man kan tänka kring val av klädsel vid begravning.

Det finns vissa riktlinjer som kan vara bra att känna till för att känna sig bekväm under själva begravningen. För det första är det bra att ha koll på vad är det för typ av begravning. Är det en traditionell kyrklig ceremoni eller ska ni vara utomhus? 

Det kan påverka valet av kläder.

Känn dig bekväm

Som vid de flesta andra tillfällen är det viktigt att känna sig bekväm. Välj kläder som du känner dig trygg i och det behöver nödvändigt vis inte vara några nya kläder bara för att det är en högtidsstund. Kanske hade den avlidne något särskilt slags plagg som den tyckte särskilt mycket om?

Om du vill ha någon speciell klänning eller annat plagg går det att hitta mycket second hand eller för uthyrning vid speciella tillfällen, exempelvis begravningstillfällen. Testa gärna kläderna i förväg tillsammans med skor och övrig outfit så att du känner dig helt redo när begravningsdagen är här.

Traditionella riktlinjer

Det finns en hel del uppfattningar om hur begravningsklädsel ska se ut. Traditionellt har det varit vanligt att bära svarta klädesplagg och det är någonting som lever kvar än idag. För den som vill känna sig rätt klädd och smälta in på begravningen är svart ett säkert kort.

Färgerna kan också sträcka sig till andra mörka färger såsom mörkblått eller mörkgrått. Överlag är det bra att välja nedtonade kläder, det vill säga inte för mycket detaljer eller många accessoarer. När det gäller färgen på slips har de närmst anhöriga vit slips och övriga mörk slips.

Riktlinjer för kvinnor

För kvinnor som besöker en begravning väljer hon enligt traditionen mellan plaggen kjol, klänning och långbyxor. Om det är en mycket traditionell begravning väljs med fördel kjol eller klänning hellre än byxor. Skulle man välja en kjol ska den täcka knäna. På benen har man oftast strumpbyxor.

Även om det är varmt ute är det inte kutym att gå barbent på begravning. Till kjolen bärs en blus  är den ärmlös kan den kompletteras med en jacka eller tröja. Även vid valet klänning gäller längre än knäna och strumpbyxor. Om långbyxor väljs ska de vara eleganta, helst inte jeans.

Riktlinjer för män

Det finns en vedertagen uppfattning om att kostym är det bästa valet för män på begravning. Det hedrar den avlidne att komma uppklädd. När det gäller färgen ska den gärna vara matt och enfärgad. Till kostymen bärs vit skjorta med en klassisk krage och en slips som är enfärgad eller mycket diskret mönstrad.

Förr i tiden var frack vanligt men det har vuxit bort med tiden. Som sagt är kostym det bästa valet för en man som vill komma rätt klädd till en begravning. Kritstrecksrandig kostym kan funka om den är diskret. Om du har möjlighet, satsa på enfärgat för att känna dig säker under begravningsceremonin.

Vilka skor är lämpliga?

Det finns även regler eller uppfattningar när det gäller valet av skor på begravningen. Till exempel är sandalliknande öppna skor inget som rekommenderas. För kvinnor passar svarta skor med klack av det lägre slaget. För män passar välputsade skor som gärna är svarta.

Oftast matchar skorna med kostymen.

Det finns ett par vanligt förekommande klädkoder där en är ljus klädsel. Då väljer du ljusa och milda färger – men inte helvitt. Lämpliga färger är beige och ljusblått. Det förekommer även en klädkod som säger valfri klädsel. Då väljer du själv men satsa ändå på diskreta färger som  antingen är mörka eller ljusa.