Vad är en minnesstund?

Vad är en minnesstund?

En minnesstund brukar hållas i samband med begravningsceremonin och innebär att gästerna träffas , äter eller fikar efter begravningen. Då ges alla chansen att minnas den bortgångna genom att prata minnen . Anhöriga kan också hålla tal om så önskas. Hur det läggs upp beror helt på de anhöriga, samt på vad den avlidna själv hade önskat. En del väljer att skiljas åt efter ceremonin, den nära familjen kanske äter tillsammans själva.

Många väljer att beställa mat via cateringfirmor för att slippa stå med matlagning eller bakning själva, vilket kan underlätta i sorgen. Många kyrkor har ett församlingshem där minnesstunden kan hållas, detsamma gäller för platser där borgerliga begravningar äger rum. Ibland väljer de närstående att ha minnesstunden hemma hos någon av dem, det beror helt på vem som anordnar begravningen samt vad som önskades av den bortgångne.

Dukning och minnesbord

Vid en minnesstund finns inga speciella regler gällande dukning och dekorationer. Vita dukar är vanligt och många föredrar flera småbord för att enklare kunna prata minnen om den avlidna. Bordsplacering kan användas och underlätta, kanske vill den nära familjen sitta tillsammans. Ett minnesbord kan vara trevligt, där kan även fotografi av den avlidna finnas tillsammans med blommor och en gästbok som gästerna kan skriva i. Många har en värd som sköter schemat.

Mat och dryck

Vilken mat och dryck som serveras bestäms av de som anordnar begravningen, alltså de närmsta anhöriga. Det som serveras får gärna vara något som den avlidna tyckte om. Om det kommer många gäster kan en buffé vara ett alternativ, det kvittar om ni ordnat mat- eller kakbuffé. Kaffe efter maten brukar också vara standard och vanligtvis brukar man servera tårta. Det finns inget rätt eller fel i sammanhanget.

Vem ska bjudas?

En del väljer att ha inbjudan i dödsannonsen  då kan alla som vill komma. Det kan bli en hel del människor, beroende på hur många personer den avlidna kände. Det är klokt att låta folk anmäla sig till minnesstunden för att veta hur mycket mat och dryck som behövs. Om ni enbart vill ha minnesstunden för era närstående kan ni personligen bjuda de ni önskar ska komma. Följ gärna den avlidnes önskningar.

Tal om den avlidna

På minnesstunder kan en del vilja hålla tal om den som begravts. Att någon läser en dikt eller sjunger är också vanligt. Det är upp till de anhöriga att välja om det ska vara en fest eller bara en mysig tid att sörja och minnas tillsammans. 

Det är okej att välja att inte ha någon minnesstund alls och att alla skiljs åt efter begravningsceremonin
Som sagt de finns inget rätt eller fel.